Muziek & uitgaan

Mag ik al uitgaan als ik jonger dan zestien ben?

JA, veel jongeren denken dat ze pas mogen uitgaan als ze zestien zijn, maar de wet zegt eigenlijk niets over leeftijd. Je mag dus gerust zonder mama en papa naar een fuif van de Chiro, het jeugdhuis, de voetbal, … In een discotheek mag je wel pas binnen vanaf 16 jaar. Jongerenwerking in Kalmthout organiseert speciaal feestjes voor 12- tot 15- jarigen. Hier wordt geen alcohol gedronken.
Jongerenwerking Kalmthout
 
Hoe plaatjes draaien zonder zorgen?

Jij bent een DJ en wil graag zonder problemen muziek draaien. De wet op het auteursrecht stelt dat Dj’s niet zomaar gekopieerde cd’s of mp3-bestanden voor hun publiek mogen draaien. Wie enkel met originele platen, cd’s of legale mp3-bestanden draait, is in orde met de wet. Speel je toch met kopieën, dan kan je best een DJ-licentie aanvragen bij Sabam.  Bij poppunt vind je meer informatie over het auteursrecht.
www.sabam.be
www.poppunt.be

Mag ik op 12 jaar al bier drinken?

NEE, dat mag niet volgens de wet en daar zijn goede redenen voor.  Als je op je 12 jaar al begint met drinken heeft dat zijn gevolgen voor je latere leven. Er is dan een grote kans dat je op je 20 jaar al afhankelijk zal zijn van alcohol. Je maakt ook vier keer meer kans op zwaarlijvigheid. Alcohol is verboden voor min 16- jarigen, sterkedrank voor min 18- jarigen. Voor meer informatie over alcoholgebruik:

www.acoolworld.be
www.bekijkheteensnuchter.be
www.druglijn.be

Voor meer info www.jongerengids.be