Subsidies

Kalmthout heeft een zeer actief verenigingsleven. De gemeente is hier terecht trots op. Elk jaar voorziet de gemeente dan ook een budget van +- €50.000 om alle erkende jeugdverenigingen financieel te steunen. Verder wordt er nog eens € 20.000 extra voor de jeugdlokalen in het bouwfonds voorzien.

Voldoende centjes dus om van jouw vereniging een topvereniging te maken!   Niet alleen jeugdverenigingen maken kans op subsidiëring. Ook Kalmthoutse jongeren, die geen lid zijn van een vereniging, kunnen beroep doen op de gemeente voor ondersteuning (zie JeuK for You).

VOOR JONGEREN
Alle Kalmthoutse jongeren kunnen een aanvraag indienen voor onderstaande subsidies. Je hoeft dus niet lid te zijn van een jeugdvereniging om van een subsidie te kunnen genieten.

Kadervorming
Kadervorming?!  Kadervorming klinkt als een vreemd ambtenarenwoord en wordt vaak veel te ingewikkeld beschreven. Kadervorming betekent gewoon dat je je kwaliteiten als jeugdwerker steeds verbetert door cursussen te volgen. Er is een zeer wijd aanbod aan cursussen: van een cursus voor hoofdanimator, voor het bouwen van kampen, voor leren omgaan met ‘moeilijke’ kinderen tot een cursus grime. Ook Kalmthoutse jongeren die niet in een vereniging zitten, kunnen deelnemen aan een cursus.
 
Deelnemen aan een cursus is meestal niet gratis. Dankzij de gemeente kan je een deel van het inschrijvingsgeld terugkrijgen. Let wel op, de cursus moet gegeven worden door een door de Vlaamse Gemeenschap erkende vereniging.
 
Doe ervaring op, werk samen en versterk jezelf! Zo bouw jij mee aan een nog straffer jeugdwerk in Kalmthout. Hieronder vind je het aanvraagformulier voor kadervorming. Breng ook steeds een origineel bewijs van deelname binnen.
 

   


JeuK for You
-projectsubsidie
Start je met een origineel project en kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken? JeuK for You helpt projecten door en voor jongeren. De gemeente kan een helpende hand zijn voor een skatecontest, een grafittiworkshop, urban danslessen, een DJ-contest, een workshop ‘hard lachen in het openbaar’… Hoe origineler, hoe beter!

Voor meer informatie over JeuK for You klik hier!
 
VOOR JEUGDVERENIGINGEN
Erkende jeugdverenigingen krijgen automatisch een vast bedrag als basissubsidie. Elk jaar deelt de gemeente € 45.000 uit onder de verschillende erkende jeugdverenigingen. Benieuwd hoe jouw vereniging erkend kan worden? Klik dan hier.
 
Bouwfonds
Zit je in de penarie met je jeugdlokaal? Lekt het dak, ziet het stopcontact er vrij gevaarlijk uit, komt er schimmel op de muur? Of heb je zoiets van: we bouwen gewoon nieuwe lokalen? Dan kan je ondersteuning vragen bij de gemeente. Zo’n €20.000 wordt jaarlijks verdeeld onder de erkende jeugdverenigingen, speciaal voor hun lokalen.
 
Belangrijk! Voor kleinere onderhoudswerken die tot het regelmatig onderhoud behoren, kan je geen subsidie aanvragen.
 
Plannen voor een groot project, zoals nieuwe lokalen bouwen? Kom dan eens langs bij de gemeente om te praten over mogelijke ondersteuning.
 
De gemeente
hanteert wel één principe: het initiatief moet grotendeels van de vereniging zelf komen. De gemeente ondersteunt en gaat mogelijk mee in jouw verhaal. Op deze manier wil de gemeente trachten te bereiken dat de vereniging de nodige verantwoordelijkheid leert opnemen voor het beheer en het onderhoud van hun lokaal.
 
Hieronder vind je het aanvraagformulier voor bouwfonds:
 

Werkingssubsidies
Vooraleer je een werkingssubsidie kan krijgen, moet jouw vereniging erkend zijn. Een werkingssubsidie is een extra subsidie voor het aantal activiteiten, het aantal leden, het aantal deelnemers per kamp, het aantal leiding...
 

Kampvervoer
Erkende jeugdverenigingen kunnen een subsidie aanvragen voor hun kampvervoer. Dit geldt enkel voor het vervoer van
materialen van en naar de kampplaats. Personenvervoer wordt dus niet ondersteund. Deze ondersteuning komt zeker van pas wanneer jouw vereniging verre oorden opzoekt.
 In onderstaand document zijn alle mogelijke aanvraagformulieren gebundeld in 1 document.