Kindergemeenteraad

Naast een jeugdraad is er in Kalmthout ook een kindergemeenteraad.
 
Wat is een kindergemeenteraad?


Kindergemeenteraad 2013
De kindergemeenteraad is een groep van een 20-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Kalmthoutse lagere scholen. Ze vertegenwoordigen er de school, maar in de eerste plaats ook de buurt. Julleke is de mascotte van de kindergemeenteraad. Elk jaar leggen de kinderen de eed af met de woorden: ‘Ik ben … en ik beloof mijn beste beentje voor te zetten voor alle Kalmthoutse kinderen’.
 
De kinderen komen drie keer per jaar, tijdens de schooluren, samen. De kindergemeenteraad probeert om adviezen op te maken die invloed hebben op alle kinderen uit Kalmthout. Elk jaar wordt er rond een bepaald thema gewerkt. Thema’s zoals milieu, fuiven, verkeersveiligheid en armoede werden al behandeld. De kinderen stellen zich kandidaat via de school.  

Vanuit de kindergemeenteraad zijn er al een aantal projecten ontstaan die intussen jaarlijks wederkeren:
 
De mindervalidesportdag
mindervalidesportdag

 
Op deze jaarlijkse sportdag beoefenen alle kinderen uit het vijfde leerjaar sporten zoals rolstoelbasket, korfbal voor blinden… Zo leren ze op een speelse manier de wereld van mindervaliden kennen.
 
Foto’s
 
Het kinderfestival op de Diesterweg
 
Op de laatste vrijdag van het schooljaar komen alle kinderen van alle Kalmthoutse scholen samen om te spelen, dansen, ravotten… In 2009 werd er een wereldrecord gevestigd! 1126 kinderen in een fluovestje staken er hun tong uit!
 
kinderfestival 2

In 2010 stond het festival in het teken van de aardbeving in Haïti. De kinderen van de kindergemeenteraad maakten hierover een liedje.
 
In 2011 organiseerden de kinderen van Kalmthout ‘dé beste kinderfuif van de wereld’.

In 2012 waren idolen de nummer 1 op het kinderfestival en gaf Silke van The voice een spetterend optreden.

In 2013 kozen de kinderen voor het thema cowboys en stond het hele kinderfestival in het teken van het Wilde Westen.
 
Foto’s
Filmpje wereldrecord tong uitsteken
Filmpje Kinderfestival 2013